22 oktober

Hem/DAGBOK/22 oktober

22 oktober

IMG_4866

IMG_4860

Musikcafé utan musik!

SONs chefdirigent Michael Francis var kvällens gäst när SON-vännerna hade samkväm förra måndagen uppe i Fermaten, orkesterns café/ uppehållsrum i Louis de Geer.

Michael berättade under ca en timme om hur det är att läsa in ett partitur och om allt arbete som ligger bakom varje färdig konsert. Om vi tänker oss en given konsert med ett planerat program så börjar han sina förberedelser ett, två eller tre år innan det ska börja repeteras. Allt beroende på om han gjort musiken förut och svårighetsgrad. Han börjar alltid med att se efter om han har ett visst partitur till exempelvis Brahms andra symfoni i sin ägo eller ej. Om inte blir det till att köpa in.

Nästa steg är att gå igenom allt som skrivits om verket. Han brukar dammsuga det som skrivits på nätet, kollar artiklar, läser i böcker och försöker på alla sätt och vis att skapa sig en förståelse för musiken. Nästa steg, som är det i processen som tar längst tid, är att gå igenom varje takt och göra en fullständig ackordanalys av musiken så han vet hur det ska låta. Vidare tittar han på formen, sonatform, rondoform osv. Han vill veta när tema, exposition, genomföring, återtagning och coda kommer i partituret och markerar det noga. Efter det jobbar han med varje sats för sig och nu börjar vi närma oss själva mötet med orkestern. Han övar stående med partituret uppslaget och dirigerar sig genom hela musiken. När så mötet med orkestern sker så vill han känna sig väl förberedd. Han har ca 30-40 olika partitur som ligger och väntar hemma och som han stuvar om och skjuter åt sidan eller lyfter fram. Allt beroende på hur långt det är kvar till en viss vecka med en viss repertoar. Och som man kan gissa så går instuderingsarbetet mycket fortare om han gjort verket förut.

Michael har en behaglig engelska som är trevlig att lyssna till och vi som var där tyckte nog alla att det var ett mycket intressant ämne. Man kan kanske lätt få bilden av att en dirigent kommer och ”bara kör” men det blev väldigt tydligt denna kväll att det är enormt arbete som ligger bakom varje vecka, varje konsert. Helena Cimbritz tackade Michael och han fick en härligt varm applåd av oss allihop!

Berättat av Richard Michelin, violin ll

 

Av |2019-02-07T20:11:02+00:00november 4th, 2015|DAGBOK|Kommentarer inaktiverade för 22 oktober
Till toppen